BAJDEN ZVANIČNO POTVRDIO STAV AMERIKE: Masakr Jemena je bio genocid!

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine. Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je „milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja“.

​„Svake godine na današnji dan sećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama „Meds Jegherna“ (jermenski izraz za „veliki zločin“) kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sećamo ih se kako bismo uvek ostali oprezni protiv nagrizajućeg uticaja mržnje u svim oblicima“, naveo je Bajden.

U saopštenju se podseća da su mnoge jermenske izbeglice tada došle u SAD i da su jermenski imigranti „obogatili Ameriku na nebrojeno mnogo načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju svojih predaka“

Bajden je pozvao i da se „u danu kada žalimo nad prošlošću, gledamo u budućnost, ka svetu koji želimo da izgradimo za našu decu“.

„Svetu koji nije zagađen svakodnevnim zlom fanatizma i netolerancije, gde se ljudska prava poštuju i u kom su svi ljudi u mogućnosti da provedu svoj život u dostojanstvu i bezbednosti“.

„Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina“, navodi se u saopštenju.

Članak BAJDEN ZVANIČNO POTVRDIO STAV AMERIKE: Masakr Jemena je bio genocid! se pojavljuje prvo na INTERMAGAZIN.

Read More